Och bergen skall rämna – Erika Olofsson Liljedahl

Sommar år 1901. I det karga norrländska samhället Tornehamn bor prästfrun Hedvig och hennes make Georg. Mellan fjällen, där renarna betar och samerna lever, ska järnvägen ta plats.
Livet i norr har inte blivit som Hedvig hade hoppats. Dagarna är långa och ensamma och hon tyngs av sorg och samhetskval. Först när Hedvig börjar undervisa en grupp samiska barn fylls hennes liv med mening.
Kommentar:

Jag tyckte väldigt mycket om Erika Olofsson Liljedahls debutroman, Någonstans brister himlen. Det var en sådan oväntat fin läsupplevelse som tog mig med storm. Utgångsläget inför läsningen av denna andra bok innebar såklart höga förväntningar, och jag är glad att säga att de infriades.

Någonstans brister himlen utspelade sig i Bohuslän och Skåne, men handlingen i Och bergen skall rämna är förflyttad till andra delen av landet, Tornehamn i Lappland. Ett miljöbyte som fungerar mycket bra. Beskrivningarna av fjällen, ljuset, myggen, vidderna, liksom inrökta kåtor och smutsiga rallarstugor är välgjorda. Man känner dofterna, svetten, och de kliande betten. Och över hela berättelsen vilar en olycksbådande och tung stämning.

Jag tycker också om porträttet av Hedvig. Hon är inte en karaktär man tar till sig så lätt, hon är kantig och svår, men desto mer intressant.

Och bergen skall rämna är lågmäld men kraftfull, och väldigt fint berättad.

Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 355
Utgivningsår: 2019

Finns på Bokus och Adlibris.