Nora eller Brinn Oslo brinn – Johanna Frid

Hur svartsjuk får man bli? Hur ofta kan man titta på en främmande människas Instagram? Hur mycket mensvärk måste man ha? Är Norge paradisets mittpunkt?
Johanna är ihop med Emil. Emil har en exflickvän som heter Nora. Nora är allt ­Johanna inte är: vacker, norsk, offentligt älskad i ­sociala medier. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses inleder hon en grundlig efterforskning om Nora på Instagram – en undersökning som inte tycks kunna få ett slut. Samtidigt förtärs Johannas kropp inifrån; inte bara av svartsjukan, utan också av en genomborrande, ändlös smärta i livmodern.
Kommentar:
Åh Gud vad jag hatar den här boken. Tjejer som Johanna växer upp och blir kvinnor som Ester, världens värsta romankaraktär. Jag borde ha förstått från början att det här inte är en bok för mig, men jag lockades av omslaget och de positiva lovorden. Jag borde ha förstått att det var Lena Andersson-fans och Ester-fans som hyllade.
Är det seriöst skrivet så fattar jag det inte. Är det humor, så fattar jag det inte heller. Jag blir mest bara sur. Bitarna om endometriosen, den verkliga smärtan och det verkliga problemet, passar inte riktigt in här och hamnar också i bakgrunden för den sjukliga svartsjukan. Jag kan förstå sjuklig svartsjuka, hur den äter och tär, men jag kan inte förstå det här självhatet och självplågeriet och totala avsaknaden av självkänsla och självinsikt. Stackars Emil vad han måste dras med.
Fakta:
Förlag: Ellerstedts
Antal sidor: 334
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.