Folk med ångest – Fredrik Backman

Folk med ångest är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den…tom.

Kommentar:
Jag har ett kluvet förhållande till Fredrik Backman och har haft det ett tag. Ibland är han så briljant att jag nästan går sönder, och ibland blir jag så genomtrött på alla hans konstruerade och uttänkta formuleringar. Det böljar lite fram och tillbaka, och det gör det även när jag läser Folk med ångest. Egentligen är Backman nog som bäst i små doser, i krönikor istället för i romaner. Men lika fullt läser jag och pendlar fram och tillbaka mellan hur genialiskt och irriterande jag tycker att det är. Vissa meningar är guldkorn. Andra får mig att himla med ögonen.
Förlaget beskriver boken som en stökig komedi, vilket jag tycker är en aptöntig formulering. Sådär värst mycket komedi är det inte heller, i så fall tragikomiskt, men kanske det framförallt är mänskligt. För om något så är Backman bra på att berätta om helt vanliga människor, och han är skicklig på att ta fram de där känslorna som finns längst där inuti. Våra rädslor, vårt mörker, allt det där som gnager. Han kan sätta fingret på det som skaver, och om du inte känner igen dig själv så känner du igen det hos någon i din närhet.
Folk med ångest är inte Backmans bästa, men den är definitivt Backmansk, så om du gillar hans tidigare böcker kommer du att gilla även denna.
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 346
Utgivningsår: 2019
Finns på Bokus och Adlibris.