Inte utan dig – Harlan Coben

Femton år har gått sedan förortspolisen Napoleon ”Nap” Dumas bror Leo och dennes flickvän Diana dog i vad som antogs vara ett självmord eller en olyckshändelse. Samma natt försvann även Naps tjej Maura utan förklaring.

Nap har aldrig slutat nysta i vad som egentligen hände. Och när Mauras fingeravtryck dyker upp i en misstänkt mördares hyrbil kommer han allt närmare sanningen – om den kvinna han älskade, de barndomsvänner han trodde att han kände och Leos och Dianas tragiska dödsfall.

Kommentar:
Harlan Coben blir mer och mer Dean Koontz för mig. Med det menar jag en författare som jag brukade älska och sluka men så småningom blev märkligare och märkligare tills jag aldrig ens kunde förstå att jag brukade tycka det var bra. De återanvänder samma formel om och om igen, och det känns både själlöst och charmlöst.

Visst är det spännande, och visst läser jag ut hela boken, men jag gör det med ungefär lika mycket själ och hjärta som Coben själv verkar lägga ner. 

Det är en jättekonstig handling med massor av logiska luckor. Lägg till det en huvudperson, Nap, som är en av de störigaste karaktärer jag någonsin stött på. Någonsin. Man har ingen aning om hur allt hänger ihop eller hur det ska sluta, men det finns inga villospår som leder dig i krokar. Det är A till B till C hela tiden. Huvudpersonerna hittar sammanhang och gör kopplingar lätt som en plätt och tar historien vidare till nästa steg. Och det mesta händer lite väl osannolikt. 

Inte utan dig är en spännande kioskdeckare, men jag börjar tröttna rejält på Coben. Nu tar vi en paus.

Fakta:
Originaltitel: Don’t Let Go
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 330
Utgivningsår: 2019

Finns på Bokus och Adlibris.