Minns oss som nu – Anna Lönnqvist

Dagen före julafton anländer floristen Thea, högst motvilligt, till ett frostigt Sunnanby från somriga Nya Zeeland. Hon har två veckor på sig att ta hand om dödsboet som hennes mammas moster lämnade efter sig, sen ska hon åka tillbaka för att fortsätta driva sin älskade blomsterbutik. Den som har blivit hennes allt sen Thea flydde från Sverige drygt tre år tidigare, fast besluten att aldrig återvända.

Huset som Thea har ärvt inhyser en stor syateljé och visar sig snart vara fullt av hemligheter, och mostern Marianne betydligt mer passionerad än hennes ensamma tillvaro tydde på. Thea blir snabbt uppslukad av att finna svar. Samtidigt träffar hon Tim den snygga, men gåtfulla fotografen och märker hur hon börjar dra paralleller mellan sitt eget liv och Mariannes. De verkar ha mer gemensamt än hon någonsin kunde tro.

Kommentar:
Minns oss som nu är den fristående uppföljaren till Sommaren med Ava. De utspelar sig båda två i den lilla fiktiva orten Sunnanby, men är helt fristående till varandra. Om Sommaren med Ava bjöd på ljuvlig, norrländsk sommarromantik så är det lika härligt gnistrande vinterromantik i Minns oss som nu.

Upplägget är liknande i båda böckerna – en kvinna återvänder till Sverige och släktrötterna i Sunnanby, och hittar både hem och kärleken. Men det är en resa för att komma dit. En berg-och-dalbana av känslor får mig att både mysa, rysa och låta tårkanalerna flöda fritt.

Anna Lönnqvist är så skicklig på att skildra relationer, det där trevande, osäkra som finns mellan två människor i början av en relation kommer fram så fint. Och när det sedan tar fart och passionen tar vid, då är också de heta scenerna välskrivna och naturliga.

Det finns en äkthet och värme i berättelsen, och det är också själva styrkan i Lönnqvists romaner. De handlar om vanliga människor, vanliga problem, vanliga känslor – men inramade och kryddade så att det blir till något utöver det vanliga.

Minns oss som nu är varm och förtjusande vinterromantik som går rakt in i hjärtat.

Fakta:
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Utgivningsår: 2019

Finns på Bokus och Adlibris.