Främlingen – Elly Griffiths

Clare Cassidy är inte främmande för mord. Åtminstone inte i teorin: Hon undervisar i litteratur, med skräckförfattaren R.M. Holland som specialintresse. En gång om året håller hon en kurs för att dryga ut lönekuvertet, där studenterna djupdyker i det mörka, sällsamma författarskapet. En dag förenas teori och verklighet på ett brutalt sätt när en av Cassidys kollegor hittas död. Offret har en rad från R.M. Holland skriven över kroppen. Polisen är övertygad: lösningen till det makabra mordet finns i böckerna.
 
Clare är skräckslagen över tanken på att mördaren skulle vara någon som hon känner – och konfronterar alla sina rädslor i sin privata dagbok. Anteckningarna blir ett sätt att härda ut. Men så upptäcker hon en dag ett par okända rader i dagboken, skrivna med en handstil som inte är hennes: »HEJ CLARE. DU VET INTE VEM JAG ÄR.«
 
Kommentar:
Elly Griffiths är en skicklig författare men jag tycker att hon får en riktig nytändning här med Främlingen. Jag har tidigare läst hennes Ruth Galloway-serie, men tappade intresset någonstans halvvägs. Och det här är en helt annan typ av historia.
 
Insprängt i nutidshistorien med mordgåtan, smart och växelvis berättad av de tre kvinnliga huvudpersonerna, ligger den fiktiva Hollands berättelse The Stranger, en spökhistoria i samma stil som Woman in Black. De mord som sker tar inspiration från den historien, och det skänker lite extra ryslighet med en gotisk spökhistoria som knyter ihop det hela. Två historier i en så att säga.
 
Miljöerna är utsökta – en gotisk gammal skola med en vita frun som spöke, det är halloween-tider, och Clares hus ligger avskilt i ett nästan helt övergivet område. Som upplagt för skräck och spökerier. Och här finns också en del övernaturliga inslag. Det känns som att Griffiths haft roligt när hon skrivit, och frossat i detaljer och klassiska element från skräckromantiken.
 
Ledtrådarna till vem som är mördaren är många under hela berättelsen. De är ganska klumpigt
inlagda så att man ska börja spekulera åt olika håll, i princip alla är misstänkta. Men det är inte förrän på slutet när upplösningen kommer som man förstår vem det är.
 
Jag tycker det här är superbra – det är gotiskt, psykologiskt, mörkt och spännande. Det bästa jag läst av Griffiths.
 
Jag har läst boken på engelska, The Stranger Diaries.
 
Fakta:
Originaltitel: The Stranger Diaries
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 352
 
Finns på Bokus, Adlibris