Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död – Alexander Karim

När Jonas Paulsson vaknar på morgonen tror han att det är en helt vanlig söndag. Han äter frukost, går en sväng på stan och blir därefter brutalt mördad i sitt hem. När han sedan vaknar upp oskadd i sängen tänker han självklart att det hela var en mardröm. Men snart inser han att dagen han vaknar upp till är lördagen, dagen innan hans förestående död.

 
Lördagen verkar till synes likadan som första gången han upplevde den, förutom små, små skillnader. Stämningen på middagsbjudningen är inte lika hjärtlig, och tittar inte hans fru på mobilen lite oftare än förra gången? Han går och lägger sig och upptäcker när han vaknar att han har gått ytterligare en dag bakåt i tiden. Nu är han mer beslutsam än förvånad. Jonas Paulson inser att han har fått en unik möjlighet. Kommer hans handlingar kunna förändra det som ska hända? Hur många dagar tillbaka i tiden måste han gå för att lyckas förhindra sin plötsliga död?
 
Kommentar:
Ja visst är det vibbar av Memento och Måndag hela veckan, men det är också en galet invecklad och underhållande roman som liksom snurrar runt sin egen axel, förvirrar mig totalt, håvar in mig, tappar bort mig, för att slutligen landa mig något tilltufsad och undrande vad jag egentligen läste. 
 
Det är en extraordinär resa, och en extraordinär berättelse. Tidsresor är alltid komplicerade, det är svårt att hänga med i svängarna ibland, men man får inte börja fundera för mycket och leta efter logiska förklaringar utan bara helt enkelt åka med.
 
Samtidigt som själva mordgåtan är det centrala, vem mördade Jonas och varför, så handlar det om såriga relationer, sorg och förluster, och existensiella funderingar om livet i stort. Kan man ändra saker som redan skett om man backar bandet, och om man fick chansen att leva om vissa stunder, skulle man göra likadant ändå?
 
Jag blir i alla fall underhållen och mindfuckad hela vägen till slutet. En suverän debutroman av Alexander Karim.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 396
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.