Möt mig i paradiset – Heine Bakkeid

Den före detta förhörsledaren Thorkild Aske tar sig motvilligt an jobbet som konsulterande detektiv åt Milla Lind, en berömd norsk deckarförfattare. Linds tidigare konsult, också en före detta polis, mördades när han jobbade med Millas kommande bok, en historia som baseras på ett verkligt fall: två flickor som mystiskt försvunnit från en internatskola.
 
Det dröjer inte länge innan Aske börjar misstänka att det ligger mer i fallet och hans föregångares död än han först trodde. Och att Milla Lind döljer något.
 
Kommentar:
Jag tyckte mycket om I morgon kommer jag att sakna dig, första delen i serien om Thorkild Aske. Men jag blir helt galet uppslukad av uppföljaren, Möt mig i paradiset. Det här är suverän norsk krim, och det är också den bästa krim jag läst i år. 
 
Jag älskar den cyniske antihjälten Thorkild Aske. Och ja, man kan säkert tycka att det finns för många skadade, självhatande och självmedicinerande ex-kriminalare där ute i deckarvärlden, men det finns bara en som Aske. Han är ingen Harry Hole-kopia, även om jag ser likheterna och förstår jämförelserna. 
 
Här finns ett mörker och en svärta, men den balanseras upp av humor, naturligtvis en svart och torr typ av humor. Det finns en suggestiv känsla över hela berättandet som suger mig rakt in i handlingen och håller mig fast. Intrigen är spännande och den får sin brutala upplösning i den nordnorska fjällmarken. Miljöbeskrivningarna är även de utsökta. Jag är också extra förtjust i den osannolika vänskapen mellan Gunnar och Thorkild, det kommer fram något fint där.
 
Jag ser väldigt mycket fram emot tredje delen som kommer ut på norska i september. Då återvänder Aske till sina rötter på Island.
 

Fakta:

Originaltitel: Møt meg i paradis
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 434
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg.