Hem ljugna hem – Michelle Sacks

New York-borna Sam och Merry flyttar med sin lilla son Conor till en idyllisk stuga i skogarna utanför Sigtuna, som Sam har ärvt. Där planerar de att starta ett nytt hälsosamt liv. Sam kan lämna sin akademiska karriär bakom sig och ägna sig åt filmskapande. Merry tillbringar dagarna som den perfekta hemmafrun tillsammans med sonen: hon syltar, saftar, bakar och lagar ekologisk barnmat.

Men någonting i idyllen skorrar falskt. Merrys bästa väninna Frank är den första som lägger märke till det när hon kommer på besök. För varje dag blir sprickorna i fasaden mer och mer tydliga. Vad gör Sam egentligen när han är inne i stan och letar efter samarbetspartners? Och hur kommer det sig att sonen Conor hellre tyr sig till Frank än till sin mamma?

Kommentar:
Hem ljugna hem är en obehaglig och klaustrofobisk psykologisk spänningsroman. Bitvis är det så otäckt att jag har svårt att läsa vidare. Obehagliga är även karaktärerna Merry, Sam och Frank, som turas om att vara historiens berättare. De är opålitliga berättare, och man vet inte var man har dem.

Stort plus för stämning och osympatiska karaktärer – men det hade varit ännu bättre om åtminstone en av dem hade haft några goda drag så att jag investerar mer i deras öden. Själva historien tappar också något mot slutet, upplösningen blir inte så bra som jag hade önskat, men det hindrar inte Hem ljugna hem från att vara en riktigt ruggig och läsvärd debut av Michelle Sacks.

Fakta:
Originaltitel: You Were Made For This
Förlag: Southside Stories
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 338

Finns på Bokus och Adlibris.