Mittvatten – Arne Dahl

 
Sam Berger är misstänkt för ett mord han inte har begått, och partnern Molly Blom ligger i koma. Han flyr till skärgården och väntar på direktiv från Säpos högste chef. Ett terrordåd hotar Stockholm och en jagad mördare – som nu har kidnappat en flicka – kan gå fri. Är Berger lösningen eller en del av problemet?
 
Kommentar:
Mittvatten är tredje delen i serien om Sam Berger och Molly Blom, efter Utmarker och Inland, och även denna gången levererar Arne Dahl en actionfylld och snårig historia. Det händer saker hela tiden, och det är komplicerat och insnärjat. Det är lite som Dan Brown i actionhjälteform.
 
Många älskar den här serien, men jag är inte riktigt där. Jag gillar den och läser den gärna, men jag är inget stort fan. Jag tror att jag hade tyckt ännu bättre om serien om jag läst de tre delarna i en tät följd istället för som nu, vartannat år. Å andra sidan är det inga problem att komma in i berättelsen för Arne Dahl har så mycket förtydliganden och upprepningar att hälften hade varit nog. Till exempel så introduceras personer med sitt fullständiga namn och titel varje gång hen gör entré i en scen. Eller scenariot med personen som håller på att bli blind, det ska omnämnas i tid och otid med sjukdomens fullständiga namn och förklaring. Lite onödigt och störande. Jag är heller inte så förtjust i språket som jag tycker är onödigt tillkrånglat ibland. 
 
Men visst är det här en serie att sluka, om än inte uppslukas av. Jag läser gärna mer om Berger och Blom, trots att ingen av dem någonsin kommer att bli några favoritkaraktärer hos mig.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 383
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.