Staden – Camilla Sten

Det har gått sextio år sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn försvann. Niohundra människor spårlöst borta. Ingen vet hur det gick till. Var det en olycka, ett massjälvmord eller spelade stadens fanatiska väckelserörelse en roll i försvinnandet?Alice är en ung dokumentärfilmare som vuxit upp med sin mormors berättelser om Silvertjärn. Nu vill hon en gång för alla ta reda på sanningen. Hon och hennes team ska tillbringa fem dagar i den isolerade och övergivna staden och samla in material till filmen. Men så fort de anländer börjar de höra underliga ljud och se oförklarliga saker. Snart måste de fråga sig om det förflutna verkligen är förflutet, eller om staden kommer att sluka dem också.

Kommentar:
Staden är en spännande och skrämmande nagelbitare som jag sträckläste i ett svep. Det var stört omöjligt att lägga boken ifrån sig. Den är till och med bland de läskigaste svenska rysare jag läst, och ändå är den inte perfekt. Det finns saker jag hakar upp mig på och som hade kunnat göras bättre, men ÄNDÅ. Ändå är det här ruskigt bra.
Jag kan ju tycka det är lite väl otroligt att en hel liten stad på 900 personer försvinner spårlöst på 50-talet, och därefter faller i glömska. En sådan händelse skulle aldrig glömmas bort, det skulle ha grävts och skrivits om det under åren, och platsen hade besökts massvis av gånger.
Men om man bortser från det, så är spänningen och stämningen på topp. Karaktärerna är alla så där hala och opålitliga så man vet inte riktigt var man har dem, vilket hjälper till för att bygga upp den misstänksamhet som finns emellan dem, och mellan dem och läsaren.
Staden är grymt bra, och jag längtar efter att läsa kommande rysligheter från Camilla Sten!
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 334
Utgivningsår: 2019
Finns på Bokus och Adlibris.