Jag som var så rolig att dricka vin med – Rebecka Åhlund

Rebecka bor i London och lever ett kreativt liv med familj, vänner och en frilanstillvaro som ger henne obegränsade möjligheter att dricka. Kanske på det sätt som hon egentli­gen alltid har velat?

Kvällen innan hon ska fylla fyrtio går hon gatan fram när hon upptäcker en grupp människor hon älskar komma mot henne. Hennes första tanke är: Fan, de har kommit för att lägga in mig på rehab. Men det är en överraskningsfest. Lättad blir Rebecka full igen, som vanligt.

Några veckor senare sitter hon i en källare under en kyrka och säger för första gången: Jag heter Rebecka och jag är alkoholist.

Kommentar: 
Jag som var så rolig att dricka vin med: Rapport från ett år som nykter alkoholist är en väldigt ärlig och självutlämnande bok. Men den är också rapp och rolig, och närmar sig ämnet på ett osentimentalt och rakt sätt. Och det är det som är bokens styrka, det är ingen tyck synd om mig-bok.

Rebecka Åhlund sätter fingret på vår alkoholkultur och det sociala drickandet. När man umgås över alkoholen, eller häller upp ett glas vin för att solen skiner, eller för att det regnar, eller köper hem vin från mataffären för att det finns tillgängligt, och man tar ett glas till för att det är semester, och bor man utomlands känns det som semester hela tiden. Det finns alltid ursäkter och anledningar till att ta ett glas. Och för många av oss är det inte ett problem, det går att ta bara ett glas och sen är det bra. Men för många andra blir det aldrig bara ett glas. Det blir två, tre, tio. Och det kan vara lättare än man tror att fastna i ett beroende.

Det här är en lättläst bok om ett allvarligt ämne. Och passar kanske extra bra för den som känner sig i riskzonen till att dricka för mycket.

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 270
Utgivningsår: 2019

Finns på Bokus och Adlibris.