Jakten på Anna Lindhs mördare – Edvard Unsgaard

När Mijailo Mijailovic greps andades alla ut. Det här skulle inte bli ett nytt Palmemord. Mördaren var fast. Brottet var uppklarat. Men var verkligen alla frågor besvarade? Varför mördades Anna Lindh?
Kommentar:
Jakten på Anna Lindhs mördare är rätt färsk som ljudbok, men den kom ut redan 2005 med titeln Mijailović berättelsen om en mördare. Om den omarbetats sedan dess vet jag inte, men det har i alla fall inte tillkommit något nytt, inget tillägg om vad som hänt med Mijailovic under de år han tillbringat i fängelse och på rättspsyk. Den här berättelsen slutar efter rättegången 2004.
Och det här är en väldigt intressant reportagebok. Mordet på Anna Lindh är en av de stora händelserna i svensk nutidshistoria, tillsammans med Palmemordet, Estonia och Drottninggatan. Men till skillnad från Palmemordet som aldrig fått sin lösning så hittades Anna Lindhs mördare relativt snabbt. Det har också gjort att vi inte matats med ”nya uppgifter om mordet” i media under åren, utan det har varit ganska tyst. Detaljer har inte valsat runt, utan det är de stora dragen som fastnat i mitt minne, och säkert i många andras. Och jag tror att det bidrar till att det här blir så fängslade läsning. Det blir nytt och välbekant på samma gång.
Trots att man vet vad som händer, så läser jag med andan i halsen. Det är en reportagebok, men den är levande och känslostark. Kanske att det spiller över en del när vi får återuppleva i princip hela Anna Lindhs begravning, men det bidrar samtidigt till att bilden och minnet av Anna blir levande, och kanske extra viktigt att påminnas om hennes betydelse när det nu gått 16 år sedan mordet.
Porträttet av Mijailovic skrämmer, inte minst för att jag tänker på hur många som han det finns där ute. Som känner sig misslyckade, bittra på samhället, och utan både hopp och framtidstro. Alla blir inte mördare, såklart. Men vad är det som gör att vissa går över gränsen? Hur kan vi fånga upp och förebygga? Och om psykvården inte räckte till 2003 – hur ska den då räcka till idag när den psykiska ohälsan bara ökar och vården går på knäna?
Jakten på Anna Lindhs mördare väcker nog fler frågor i mig än svar, men det är intressant, välskrivet och inte minst omskakande läsning.
Fakta:
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2019
Finns på Bokus och Adlibris.