Hemmets trygga vrå – Cara Hunter

Åttaåriga Daisy, utklädd till tusensköna, försvinner spårlöst under en fest. Föräldrarna Sharon och Barry anmäler henne försvunnen sent på kvällen. Men när polisen granskar foton från festen ser de att det inte är Daisy som springer runt i tusenskönadräkt, utan ett annat barn. Ingen på festen verkar ha sett Daisy och ingen verkar ha saknat henne. Var hon ens på festen?
Kriminalkommissarie Adam Fawles leder en utredning som gång på gång ändrar riktning när det visar sig att inget är som det först ser ut. En utredning som hela tiden också påminner honom om det barn han själv har förlorat. Samtidigt tickar klockan för Daisy, och hoppet om att återfinna henne i livet blir allt mindre…
Kommentar:
Hemmets trygga vrå är en mycket bra spänningsdeckare, en klurig bladvändare, men den får mig inte att sitta som på nålar.
Jag brukar inte tycka om berättelser som är skrivna i jag-form och i presens, och här är det en del av den varan. Men inte allt. Det är både första person och tredje person och presens och imperfekt och berättat ur flera olika perspektiv – men det blir ändå inte rörigt. Dessutom rullas historien upp baklänges, parallellt med det som pågår i nutid, och allt blandas med instick från Twitter, Facebook, utskrifter av polisförhör och liknande. Det svänger väldigt mycket fram och tillbaka i handlingen. Alla är misstänkta, och det på goda grunder. Man vet inte vad man ska tro och vem man ska lita på. Misstankarna växlar efter nästan varje avsnitt. Det är smart gjort.
Och det är verkligen historien som är i fokus. Daisys försvinnande, vad har hänt henne? Lever hon eller är hon död? Det är det som driver historien framåt, inte karaktärerna. Minst av allt poliserna som är verkligt anonyma.
Tankarna går lite grand till Bränd himmel. Dels för att det är ett barn som försvinner men också för bokens struktur med inklipp från sociala medier och allmänhetens surr kring försvinnandet. Bränd himmel är dock emotionellt sett starkare. På gott och ont – jag blir inte så berörd av Daisys öde, men det blir samtidigt en lättare bok att läsa. Eftersom jag aldrig riktigt lär känna karaktärerna och det inte finns någon speciell person man kommer riktigt nära, så gör det heller aldrig riktigt ont i magen trots att det handlar om ett försvunnet barn.
Jag har läst boken på engelska: Close to home.
Fakta:
Originaltitel: Close to home
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 303
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.