Bränd himmel – Gilly Macmillan

Under en söndagsutflykt i Leigh Woods strax utanför Bristol låter Rachel Jenner sin åttaårige son springa i förväg. Ben är utom synhåll bara en kort stund. Sen är han borta – och Rachel befinner sig mitt i varje förälders värsta mardröm.
 
I media slår försvinnandet ner som en bomb. Några ödesdigra handlingar får både pressen och allmänheten att vända sig mot Rachel. Och samtidigt visar det sig att Rachels syster bär på fruktansvärda hemligheter.
 
Kriminalkommissarie James Clemo och hans kollega Emma Zhang arbetar intensivt med det prestigefyllda fallet. Men när ledtrådar slutar i återvändsgränder och lögner kommer fram i ljuset blir läget allt mer desperat – för alla inblandade.
 
Kommentar:

Att ett barn försvinner är varje förälders mardröm. Jag tror alla vi som är föräldrar nån gång har känt den där isande skräcken runt hjärtat när vi för en stund inte kan hitta igen vårt barn där det borde vara. Med tre barn har det hänt ganska många gånger att jag tappat bort ett barn: på nöjesfält, i affärer, i folksamlingar. Det räcker med en sekunds ouppmärksamhet och så är barnet försvunnet. I de allra flesta fall hittar man barnet med blicken efter bara ett par sekunder, men den där isande skräcken och hjärtklappningen hinner ändå komma. Det har också hänt att barnet varit borta lite längre än så och hittats igen av snäll djurparkspersonal eller av en orolig mamma (jag) och då hinner den där skräcken gnaga sig fast ordentligt, fast ens logiska jag ändå tänker att det ÄR ingen fara.  

När Rachels son försvinner under en skogsutflykt blir hon hårt kritiserad på nätet. Hur kan hon låta en åttaåring springa i förväg, vilken sorts förälder är hon? Och jag blir lite ledsen för att vi fått ett sånt samhälle. Jag är säker på att det skulle kunna låta likadant i Sverige, och har låtit likadant, i alla fall när det gäller aningen mindre barn. Klart som sjutton att en unge ska kunna springa ensam i skogen, eller var som helst egentligen, utan att det ska anses som dåligt föräldraskap och bristande uppsyn. 
 
Det är lätt att sätta sig in i Rachels känslor – hennes förtvivlan och hennes skuld. ”Om jag bara inte…” förföljer henne, och när media och allmänhet vänder sig mot henne blir ångesten allt djupare. 
 
Modernista kan det här med att nosa upp bästa sortens kriminalromaner. Bränd himmel är inget undantag, det här är psykologisk spänning när det är som allra bäst. 
 
Fakta:
Originaltitel: Burnt Paper Sky
Förlag: Modernista
Antal sidor: 455
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktokig.