Pappaklausulen – Jonas Hassen Khemiri

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig.

Kommentar:
Jag säger det med en gång – Pappaklausulen är lysande.
I centrum står den pappalediga pappan, som slits mellan att vara en bra pappa, en fin pojkvän och en god son. Fadern, som är bosatt utomlands, är på besök, och hans relation med sonen är sårig sedan långt tillbaka i tiden. Sonen söker faderns bekräftelse, samtidigt som han irriterar sig på honom, och farfadern själv vet alltid allting bäst, och att erkänna sig stolt över sonen sitter väldigt långt inne.
Ingen av personerna i boken har namn. Alla benämns utifrån sina relationer: pappan som är en son, en farfar som är en pappa, en flickvän som är en mamma, och så vidare. Det är enkelt, men mycket effektfullt. Enkel och effektfull skulle man för övrigt kunna sammanfatta hela boken med. Storheten ligger i de små detaljerna, nyanserna och skiftningarna.
Här finns stor humor, djup sorg, och hög igenkänning. Och fyraåringen kan vara den mest pricksäkra karaktär jag någonsin stött på. Hon är helt underbar.
Jag lyssnade på ljudboken, perfekt inläst av Hamadi Khemiri.
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 364
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.