Sveriges värsta massmördare: Gåtan Tore Hedin – Johan Persson

November 1951 i Tjörnarp, mellersta Skåne. Den vikarierande bypolisen Tore Hedin är knappt 25 år gammal när han dras in i utredningen av det brutala mordet på mjölnaren Allan Nilsson. Trots hans oerfarenhet och unga ålder tycks han klara det med bravur, och visar stort engagemang i jakten på gärningsmannen. Vad ingen vet är att mördaren är han själv.Nio månader senare pågår en massiv polisinsats i och kring Hurva, sydost om Eslöv, där ett massmord skett på ett ålderdomshem. Gärningsmannen tros vara samme man som strax innan dödat båda sina föräldrar. Han är antagligen beväpnad och mycket farlig. Mannen heter Tore Hedin, och den här sommaren går han till historien som Sveriges värsta massmördare.

Kommentar:

Tore Hedin är förmodligen ett okänt namn för de allra flesta, trots att han fått epitetet ”Sveriges värsta massmördare”. Själv kände jag till honom till namnet och har väl bläddrat igenom någon ”sommarkrim”-bilaga från någon kvälls- eller veckotidning som tagit upp fallet. Men inte mer än så.

Att det ligger en gedigen research bakom boken om Tore Hedin framgår tydligt. Det här är både välskrivet och intressant, och det finns dessutom många personer intervjuade som berättar om sina personliga minnen av händelsen och av Tore själv. Det har ju gått lång tid och många är av förklarliga skäl inte kvar i livet, men det märks att det här är en historia som satt djupa spår och sår hos människor, familjer och i bygden.
Det var andra tider då, och man var inte lika angelägen om att hitta förklaringar till varför Tore blev den han blev eller gjorde det han gjorde. Även om tidningarna skrev om morden och spekulerade så var det med fokus på morden, och inte på mördaren. Och de som kände honom personligen pratade inte gärna om det, man skämdes, tystade ner och gömde undan. Det är först nu de berättar.
Jag lyssnade på ljudboken på Storytel, men jag var inte särskilt förtjust i inläsningen. Dialog på skånska funkar inte hos mig. Men, den finns också som e-bok så det går att växla över. Nu finns den även utgiven i pocket. Gåtan Tore Hedin är både intressant och fascinerande, väluppbyggd och också spännande – även om man vet hur det kommer att sluta. Om du är ett fan av true crime-genren så bör du definitivt ta del av den här historien.
Fakta:
Förlag: Storytel
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 232
Finns på Storytel, Bokus och Adlibris.