Korpsystrar – Bettina Bieberstein Lee

Journalisten Hanna Axelsdotter brinner för kvinnofrågor och kan inte glömma fallet Nora, den unga kvinnan som snart ska friges från ett mångårigt fängelsestraff. Hon minns hennes känslokalla framtoning vid rättegången som Hanna rapporterade om, det vackra ansiktet utan spår av ånger. I ett försök att förstå de bakomliggande mekanismer som leder till en våldsam handling bestämmer sig Hanna för att intervjua Nora i fängelset. Inför kameran rullas Noras och hennes syster Linns livsberättelse upp. En berättelse om vad skuld och beroende gör med människor och som mynnar ut i ett triangeldrama där maktbalansen rubbas.
Kommentar:

Korpsystrar är en psykologisk spänningsroman om skuld, skam och makt. Boken blev nyligen nominerad till Crimetime Specsavers Award för bästa deckardebut. Nu skulle jag inte klassa den här som deckare? I min värld har en deckare någon form av brott och polisutredning, det här är mer av ett mörkt dysfunktionellt drama. Men okej.

Det är i alla fall en hyfsat spännande historia, om än inte särskilt överraskande. Det finns inga twister eller överraskningsmoment och ingen större finess. Början av boken är betydligt bättre än slutet, det går lite snabbt och upplösningen hastas igenom. Men visst är det en bladvändare med korta kapitel som lockar mig att fortsätta läsa.
Korpsystrar är den första, fristående delen med journalisten Hanna Axelsdotter, vilket jag tycker är lite märkligt för Hanna blir knappt ens en person i den här boken. Hon tillför inget till storyn, och intresset att läsa mer om henne väcks inte hos mig. Däremot läser jag gärna mer av Bettina Bieberstein Lee.
Fakta:
Förlag: Bladh by Bladh
Antal sidor: 391
Utgivningsår: 2017
Finns på Bokus och Adlibris.