Små stora saker – Jodi Picoult


Sjuksköterskan Ruth Jefferson är erkänt skickligt på sitt jobb och uppskattad på sin arbetsplats. En dag får hon hand om ett nyfött barn, vars föräldrar är Vit makt-aktivister. De reagerar fientligt då Ruth är svart och de vill inte att hon vidrör deras barn. Hennes chef fogar sig i deras önskemål och en förödmjukad Ruth ersätts av en annan sköterska.

Men parets baby har en medfödd defekt som uppenbaras vid en tidpunkt då Ruth, på grund av personalbrist, är den enda personen som kan vårda barnet. Vad ska hon göra? Hon gör sitt bästa, men barnet avlider.

Föräldrarna utser Ruth till syndabock och sjukhuset jurister håller med. I ett slag slås hennes tillvaro i spillror. En oerhört intressant rättegång med många turer och överraskningar följer. Finns det rättvisa för alla människor – oavsett hudfärg?

Kommentar:

Jodi Picoult är en favoritförfattare hos mig, jag har läst en stor del av hennes böcker, och de har alla det gemensamt att de handlar om kontroversiella ämnen, etiska och moraliska dilemman, inget är någonsin svart eller vitt utan en himla massa grå nyanser. Så även den här gången.
 
Här är det kanske det mest känsliga och infekterade ämnet av alla som hon dissekerar och vänder och vrider på. Väldigt kontroversiellt förstås, att som vit välbeställd kvinna försöka berätta för sina läsare hur det känns att vara svart. Men jag tycker hon lyckas bra med den uppgiften. Fast vad vet jag, som vit kvinna egentligen. I hela efterordet förklarar hon också hur svårt det har varit och hur mycket research hon har lagt ner, och hur medveten hon är om att hon kommer få kritik. Ett mycket bra efterord för övrigt!
 
Det hon lyckas allra bäst med är att teckna porträttet av Turk. Hon lyckas få den vidrige, rasistiske nynazisten och vitmaktanhängare till att framstå som mänsklig och stundtals sympatisk. Här är det verkligen inte bara en ond och hatisk man, utan också en man som älskar sin fru, sin son, och man lyckas få en inblick i hur han tänker och ser på världen, och varför han är som han är. Han är en väldigt stark karaktär.
 
Ruth, jag tycker om henne också, och jag tycker om henne i kontrast till Kennedy. Karaktärer är alltid en styrka hos Picoult, liksom rättegångsdramatik. Utan att jag egentligen vet hur det går till i en rättssal så känns allt trovärdigt.
 
Jag tycker väldigt mycket om den här boken, Picoult är en skicklig författare. Det är också en bok som man TYCKER något om, vad man än tycker så finns det saker att diskutera och prata om. Jättekul att Picoult återigen kommer ut på svenska, det var ett tag sedan.
 
Jag har läst boken på engelska: Small Great Things.
 

Fakta:
Originaltitel: Small Great Things
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 560
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.