Ragga som du shoppar – Lin Jansson

”Du måste byta raggningsmetod! Börja ragga som … typ som … som du shoppar! Du går fram till de sexigaste, snyggaste skorna i butiken och säger: Er vill jag ha! Kom! Precis så ska du göra med killar”Det är vännernas råd till Lovisa när hon ännu en gång beklagar sig över att hon inte kommer någon vart med Adrian. Adrian, som är den enda anledningen till att hon överhuvudtaget går till jobbet. Utöver honom finns där bara en sur personalchef, en ännu surare butikschef och ett aldrig sinande lager av myggmedel att sortera.

Lovisa har fastnat i en tillvaro hon helst hade dumpat, men när man närmar sig trettio och är lika talanglös som Kim Kardashian så är det lättare sagt än gjort. Och så är det ju det här med Olivia, systern som Lovisa alltid stått så nära men som nu tycks försvinna mer och mer. Det kan hända så mycket med en familj, när en av dem råkar riktigt illa ut. I flera år har Lovisas liv stått så still att hon börjat tro att det krälat in under en sten och dött, men under det närmaste halvåret ska så många saker hända att ingenting snart är sig likt längre.
Kommentar:

Den senaste tiden har jag gått omkring och småsurat över bristen på bra chicklit. Jag beklagade mig över det i ett inlägg på Kulturkollo härom dagen, att det kommer inte längre några böcker som är riktigt roliga. Men så gjorde det det! Ragga som du shoppar golvade mig totalt, för mig har Lin Jansson om inte räddat genren så åtminstone blåst ordentligt med liv i den. Nytt liv! Det här är fräscht, kul, och framförallt väldigt samtida.

Ragga som du shoppar är vansinnigt rolig, utan att vara tramsig. Dialogen är rapp och karaktärerna är sköna. Det finns dessutom en hel del svärta och tyngd i den här romanen som handlar om kärlek, vänskap och systerskap, om att tro på sig själv och våga leva. Allt känns också äkta. Det är precis så här det kan vara.
Ragga som du shoppar är en alldeles lysande debut av Lin Jansson och jag ser fram emot att läsa mer av henne. Jag läste att hon fick nobben av sju förlag innan Forum nappade. Tji på er sju som missade denna pärla.
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.