Blodlokan – Louise Boije af Gennäs

Efter att Saras pappa dör i en mystisk eldsvåda flyttar hon från Örebro till Stockholm för att starta ett nytt liv. Till en början går allt nästan för bra: kaféjobbet byts mot en anställning på pr-byrå och det torftiga rummet i förorten ersätts av en lyxig lägenhet på Östermalm. Men snart utsätts hon för märkliga och obehagliga händelser, och hotet mot Sara och hennes familj känns alltmer påtagligt. Det blir uppenbart att någon tror att hon har den avgörande nyckeln till något viktigt – men vem? Och till vad?
Kommentar:

Louise Boije af Gennäs är en välbekant författare, jag har läst flera av hennes tidigare titlar, men det är många år sedan. Och jag har aldrig tyckt så mycket om henne som jag gör nu. Blodlokan är den lysande första delen i hennes Motståndstrilogi. Jag kan redan nu säga att den här boken kommer att finnas med på min topplista över årets bästa läsning när jag summer året, och jag kan inte vänta till nästa del kommer ut.

Blodlokan jämförs med Millenium-serien och Kvinnan på tåget, och där skulle jag direkt vilja stryka Kvinnan på tåget-referensen. Det finns överhuvudtaget ingen som helst likhet de böckerna emellan. Är det för att det är en thriller med kvinna i huvudrollen? Millenium kan jag däremot hålla med om – här finns det journalistiska, det feministiska och framförallt det samhällskritiska. Men jag måste nog säga att jag tycker mycket mer om Blodlokan.
Blodlokan är på många sätt en spegling av samhället idag, den känns väldigt aktuell – till och med #Metoo-upproret finns med i boken och det hände ju alldeles nyss. En hel rad av våra mest kända politiska skandaler och maktmissbruk ligger som bakgrund till hela historien och såväl gamla som nya konspirationsteorier väcks till liv.
Det här är riktigt, riktigt bra!
Fakta:
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 447
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.