Vargattacken – Lars Berge

Den 17 juni 2012 klockan 11.18 på förmiddagen hittas en ung kvinna död inne i ett av varghägnen på Kolmårdens djurpark. Den 30-åriga vargguiden hade tidigare samma morgon gått in ensam när vargarna plötsligt attackerade henne. Vad som egentligen inträffade i varghägnet på Kolmården i juni 2012 är en gåta. Likaså hur den utrotade svenska vargen plötsligt kunde återvända till de svenska skogarna i mitten av 1980-talet.

 
Kommentar:
Vargattacken är en bok som skakar om på flera olika sätt. Det här är en stark och insiktsfull reportagebok, om vargar, om människan, om djurparker, om girighet och att göra gott. Det handlar lika mycket om människans beteende som om vargens.
 
Utgångspunkten för hela boken är vargattacken i Kolmårdens djurpark 2012. Hur kunde det ske? Alla var förvånade och såg ingen rimlig förklaring. Men efter att ha läst den här boken kan knappast någon säga att det var helt oväntat. Varningssignalerna fanns där, arbetssättet var tveksamt och säkerhetsrutinerna bristfälliga.
 
Lars Berge är varken vargexpert, vetenskapsman eller forskare. Men han är journalist, han är nyfiken, och han är en god berättare. Det leder till att det blir en mycket läsvärd historia som får mig att se på djurparkernas verksamhet på ett annorlunda sätt.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 229
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.