Late bloomer – Emma Hamberg

Ulla har helt förlorat livslusten efter maken Ingemars plötsliga bortgång för två år sedan. Hon har tagit en saftig livförsäkring och planen är att avsluta sin tid på jorden med hjälp av kedjerökning inomhus, sockerbitar, fryst färdigmat med extra mycket E223 samt noll promenader i friska luften. Försäkringspengarna ska finansiera sonens nya kök, och efter döden kanske hon får umgås med Ingemar igen. Något måste Ulla dock roa sig med innan döden tar henne och på en ingivelse köper hon en dyr fågelkikare på avbetalning.
 
Långsamt börjar nyfikenheten spira när kikaren ger Ulla insyn i våningen tvärs över gatan. Åtta fönster på rad med tunga sammetsgardiner, kristallkronor, en man som serverar konjak i kristallglas alla tider på dygnet, en kvinna med skäggstubb, en annan med alldeles för liten korsett och idel märkliga figurer som avlöser varandra… Vad är det för verksamhet som försiggår?
 
Kommentar:
Late bloomer beskrivs som en sockrad vardagssaga, och det stämmer precis. Det är humoristiskt, charmande och sådär quirky-knasigt som bara Emma Hamberg kan skriva. Hon är verkligen en mästare i genren. Önskar bara att det här hade varit en fullängdsroman istället för en kortvariant. Att läsa Emma Hamberg är lite som att äta chips, man vill bara ha mer och mer och mer.
 
Det här är i alla fall perfekt sommarläsning, eller lyssning.
 
Fakta:
Förlag: Bonnier bookery
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.