My absolute darling – Gabriel Tallent

Turtle är 14 år och lever ett isolerat liv tillsammans med sin far Martin. Modern är död. Martin är karismatisk, och han är också djävulen själv. Turtle har lärt sig överlevnad av fadern, han har lärt henne att hantera skjutvapen och att förbereda sig inför jordens undergång. Han läser läxor med henne efter skolan. Och på kvällen våldtar han henne.
 
I skolan är Turtle tillbakadragen, och vill inte ha kontakt med vare sig vänner eller lärare. Hon vill inte riskera att någon kommer för nära och avslöjar alla hemligheter och därmed riskerar att försätta sig själva i fara.
 
När Turtle träffar jämnårige Jacob blir hennes värld större. Hon inser att hon inte kan fortsätta att leva på det här sättet. Men hon kan inte heller fly. Våldet eskalerar. Och kaoset. 
 
Det här är inte en bok som passerar obemärkt förbi. Det här är en bok som du antingen hatar eller älskar, även om älskar är helt fel ord att använda i sammanhanget då det är en av de vidrigaste, mörkaste och otäckaste böcker jag läst. Martin är ett monster av sällan skådat slag. Bered dig på otäck läsning.
 
Bered dig också på svår läsning, om du läser på engelska. Språket är ordrikt och inte helt enkelt. Det finns många termer från biologin, naturen och växtligheten som inte är helt enkla att känna till. I augusti kommer den på svenska, Min älskade älskling.
 
Turtle är tuff. Hon är en överlevare. Hon är ljuset i den här svarta och ondskefulla historien, och en karaktär som jag kommer att bära med mig. Jag kommer nog även att bära Martin med mig, vare sig jag vill eller inte. Jag ser också att det här skulle kunna bli en oförglömlig storfilm och möjlig Oscarskandidat – både brutal och vacker och våldsam. Men jag tror också att det kan vara alltför spekulativt och vågat för det.
 
Fakta:
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.