Kritgubben – C.J. Tudor

Du kan känna den i skogen, på skolgården och i lekparken; du kan känna den i husen och på uppfarterna. Du kan känna den på de flesta platser i den lilla staden Anderbury. Rädslan att något eller någon iakttar dig. 
 
Det började 1986, på tivolit, dagen efter olyckan. Det var då den 12-årige Eddie träffade mr Halloran – Kritgubben. Det var han som gav Eddie idén om kritfigurerna: ett sätt att skicka hemliga meddelanden till vännerna. Det var roligt ända till att kritfigurerna ledde dem till en död kropp. 
 
Trettio år senare, när Eddie tror att det förflutna ligger långt bakom honom, kommer plötsligt ett kuvert med en krita och en kritfigur. Kommer historien att upprepa sig? Var spelet egentligen aldrig över?
 
Kommentar:

Det här är en härligt läskig och spännande historia, med en snårig intrig och många vändningar. Den utspelar sig växelvis 1986 och 2016 och dåtidsberättelsen ger både nostalgikänsla och Stephen King-vibbar vid skildringen av kompisgänget. 

Vad som egentligen har hänt, och vem eller vilka som ligger bakom händelserna, nystas sakta upp under berättelsens gång. Eddie är en opålitlig berättare som gör att man aldrig riktigt vet var man har honom, eller någon av de andra karaktärerna.Det gillar jag. Ledtrådarna och villospåren som läggs ut är många, ibland gissar jag helt rätt, och ibland villas jag bort. Bit för bit läggs till pusslet. Sanningen kommer närmare och närmare. Det hela är riktigt bra gjort och jag läser gärna mer av C.J. Tudor.

Fakta:
Originaltitel: The Chalk Man
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 338
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.