Den sista flickan – Nadia Murad

Som barn drömmer Nadia Murad om att bli historielärare eller öppna sin egen skönhetssalong. Livet i byn Kocho i norra Irak är lugnt och stilla. I augusti 2014 förändras allt. Nadia, som nyss fyllt 21 och fortfarande går i skolan, kidnappas och säljs som sexslav till Islamiska statens soldater. Sex av hennes bröder, och strax därefter även hennes mamma, mördas brutalt. Under tre månader utsätts hon för upprepande misshandel och våldtäkt innan hon slut lyckas fly.
 
Kommentar:
”Mest av allt önskar jag att jag är den sista flickan i världen med en berättelse som min.”
 
Den sista flickan är Nadia Murads berättelse om sin tid i fångenskap hos IS, och det är en grym och omskakande berättelse. Det känns i hela kroppen, och det som gör mest ont är att det pågår just nu, i vår egen tid.
 
Nadia Murad börjar sin berättelse stillsamt. Hon växer upp i en liten bergsby, Kocho, i norra Irak, tillsammans med sin stora familj och alla släktingar. De är yazidier, ett minoritetsfolk med sin egen religion och traditioner, och lever sitt liv i skymundan. Jag tycker det är väldigt intressant och lärorik läsning, jag kände inte till yazidierna mer än till namnet.
 
Sakta men säkert förändras det politiska läget och i augusti 2014 intar IS-soldater Kocho. Invånarna sorteras upp likt boskap inför slakt. Unga män och pojkar kidnappas för att användas som mänskliga sköldar eller soldater. Unga kvinnor och flickor kidnappas för att bli sexslavar. Resten mördas. Nadia förs bort, hon utsätts för misshandel och våldtäkter, men lyckas efter tre månader fly.
 
Det här är en viktig berättelse, mycket stark och mycket läsvärd. Det här påminner om de ögonvittnesskildringar man läst från nazityskland, men den här gången kan man inte distansera sig genom att det hände för så länge sedan. Det här pågår just nu. Alla ”moderna” inslag som mobiltelefoner och internet förstärker hela berättelsen och förankrar allt i nutiden. Och det blir omskakande på ett helt annat sätt. Jag blir både arg och rädd när jag läser – arg på religioner, arg på människor, arg på män.
 
Nadia Murad är idag bosatt i Tyskland. Hon är människorättsaktivist och goodwill-ambassadör för FN. 2016 nominerades hon till Nobels fredspris.
 
Fakta:
Originaltitel: The Last Girl: My Story of Captivity, and My Fight Against the Islamic State
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 454
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.