19 minuter – Jodi Picoult

Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 515
Utgivningsår: 2008

På nitton minuter hinner man klippa gräsmattan, färga håret, se en period i en hockeymatch. På nitton minuter kan man baka scones eller få en tand lagad, man kan vika tvätten för en familj på fem personer.
På nitton minuter kan man stoppa världen eller hoppa av den.
Peter Houghton vet. Han vet att nitton minuter är allt som behövs för att hämnas en uppväxt i helvetet.

Sterling, New Hampshire, är en sömnig småstad där ingenting händer – tills ett blodigt våldsdåd tvingar dess invånare att vakna upp till en ny verklighet. Den sjuttonårige high school-eleven Peter Houghton skjuter ihjäl en lärare och nio av sina skolkamrater. I tragedins efterdyningar måste inte bara rättvisa skipas, många tvingas också skärskåda sin egen roll i det som hänt.

Kommentar:
En av de bästa böcker jag läst på senare tid. Den är berättad både i nutid och tillbakablickar, vilket jag ofta kan störa mig på, men här funkar det alldeles utmärkt och förstärker hela historien. Man får en god inblick i karaktärernas bakgrunder och de händelser som leder fram till skottlossningen. Boken är gripande och välskriven. Det är också en realistisk och trovärdig bok, skulle kunna vara en sann skildring. Den väcker många tankar, vem är egentligen offer, ingenting är svart eller vitt. Slutet är också oväntat. Missa inte denna bok.