I vargars följe – Stef Penney

Kanada 1867
När vintern tar ett fastare grepp om den isolerade bosättningen Dove River i norra Kanada hittas en man brutalt mördad och skalperad. Spår från den döde mannens stuga leder norrut mot skogen och tundran. Mordet väcker uppståndelse i det annars så lugna och lite sömniga nybyggarsamhället. Gamla konflikter får nytt liv och väl dolda hemligheter kommer till ytan.

Mordmisstankar riktas mot en 17-årig pojke som försvunnit i samband med dådet, och två män ger sig ut i det frusna landskapet för att söka efter honom. Men pojkens mamma är övertygad om sonens oskuld och när hon får en chans att följa efter, trotsar hon sin rädsla för de öppna vidderna och beger sig ut på sin livs svåraste vandring för att rentvå sin son.

Kommentar:
Det här är en tjock och matig äventyrsroman som tar sin tid att läsa. Vacker, vemodig, lågmäld, spännande, men det som är allra mest framträdande är den isande kylan och Kanadas vintriga ödemarker. Det är en annorlunda miljö; just kanadensiska pälsjägare och nybyggare har jag nog inte läst om tidigare.

Jag hade svårt att komma in i boken till en början, det är många personer att hålla reda på och tempot är långsamt, men jag drogs sakta in i handlingen. Det är en fängslande berättelse, och med lika fängslande karaktärer. Jag skulle gärna velat lära känna fler av dem närmre, och speciellt mrs Ross.

Det är många handlingar i handlingen, och jag önskar att alla hade kunnat få bra avslut. Slutet är visserligen bra, men hade kunnat vara bättre. Det var lite för många lösa trådar. De sista kanske tio sidorna är i alla fall otroligt vackert skrivna. Språket är genomgående vackert, men det gnistrar alldeles extra på slutet.

I vargars följe blev 2006 års vinnare av brittiska Costa Book Awards. När Stef Penney skrev romanen hade hon lidit av agorafobi de senaste 15 åren, vilket gjorde det omöjligt för henne att åka flyg. Hon gjorde all sin research på bibliotek i London och besökte aldrig Kanada. Smått fantastiskt med tanke på miljöbeskrivningarna och den atmosfär hon lyckas förmedla.

Fakta:
Förlag: Bazar Förlag
Antal sidor: 513
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Sista gången jag såg Laurent Jammet stod han i Scotts handelsbod med en död varg över axeln.