Innan snön faller – Helena Kubicek Boye

Höstens mörker sänker sig över den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Säter. Bakom byggnadernas vackra fasader sitter de brottslingar som bedöms vara för sjuka för att kunna avtjäna sitt straff i vanligt fängelse. Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken i Säter, och lämnar med glädje Stockholmslivet bakom sig.
 
Annas glädje försvinner snabbt då hon nås av hotfulla meddelanden. Kort därefter hittas en patient död, och driven av sin nyfikenhet ger sig Anna ut på en jakt som leder henne bakåt i tiden, då gränsen för sjukt och friskt styrdes av kön och social tillhörighet. Hoten mot Anna blir allt allvarligare och det är tydligt att någon inte vill att hon ska gräva djupare. Vem kan Anna egentligen lita på? Och kommer hon någonsin att få reda på sanningen om vad som försiggår på Säter?
 
Kommentar:

Jag blev så väldigt pepp på den här boken när jag först såg den. Mytomspunna Säter, en kittlande handling och ett lockande omslag – det lovade mycket. Men tyvärr blev det en stor besvikelse. 

Det här är inte särskilt spännande, alls. Den psykologiska spänningen som jag hade förväntat mig uteblir helt. Intrigen tycker jag också är rörig och det hela knyts inte heller ihop särskilt snyggt. Varken karaktärer eller miljöer träder fram som de borde. Språkligt flyter det inte heller. Jag tycker tyvärr att det här är riktigt dåligt. 
Och det känns tråkigt att behöva vara så negativ för jag känner ändå att det skulle kunna finnas något där, att Kubicek Boye kanske inte riktigt kommer till sin rätt? Kanske hade en skicklig redaktör kunnat styra upp det hela? Jag vet inte. Det finns vissa bitar som är bra, och det gäller främst psykologpratet, diagnoser och behandlingar och termer som bollas fram och tillbaka, liksom den korta sekvens som utspelar sig inne på det gamla museet. Där glimmar det till och skapar lite stämning, och kan Kubicek Boye hitta dit lite oftare i nästa bok skulle det bli ett stort lyft.
 
Fakta:
Förlag: Bokfabriken
Antal sidor:
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.