Melodifestivalen: från frack till folkfest – Hanna Fahl

Hanna Fahl har författat en härlig coffee table bok om vår mest älskade folkfest Melodifestivalen.
 
Jag är ett superfan av mello, men de två senaste åren har något hänt med tävlingen. Alla bidrag är sämre. Manus är förfärligt. #melfest är inte ens kul på Twitter längre. Så just därför kändes den här boken som en välbehövlig glitterkick och kärlekshyllning till en festival som för närvarande ligger i respirator. Jag behövde läsa den för att komma i form.
 
Här serveras godbitar ur melodifestivalens långa historia, svartvita bilder från 1950-tal varvas med senare års färgfyrverkier. Här finns kära minnen såväl som bortglömda händelser: allt ifrån nakenchocker, Bert Karlsson till mellanakterna. Tonvikten ligger på de vackra bilderna, det är en visuellt snygg bok att bläddra i.
 
Det är som sagt en fin bok att bläddra i, och en fin hyllning. Och det är just så man ska se den, som en hyllning till melodifestivalen, inget nörderi för de som redan är insatta, ingen omfattande kritik till ”spektaklet”, utan en lättsam och lättillgänglig kärlekshyllning. Och inte minst en perfekt presentbok till alla som någon gång bänkat sig framför Mello. 
 
Fakta:
Förlag: Bokförlaget Max Ström
Antal sidor: 207
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.