Änkan – Fiona Barton

 
Jean Taylors liv var behagligt alldagligt. Hon hade ett fint hus och en omtänksam man. Glen var den enda hon någonsin velat ha, mannen med stort M. Men allt förändrades när han förvandlades till den anklagade, till odjuret på tidningarnas framsidor. Jean var plötsligt gift med en man som i andras ögon var kapabel till obeskrivlig ondska. Är hon medskyldig? Eller är hon den hunsade eller den ovetande hustrun? Är Glen överhuvudtaget skyldig till brottet som alla tror att han har begått?

Nu är Glen död, och Jean är för första gången ensam. Det är fritt fram att avslöja hela historien, på hennes egna villkor. Jean Taylor tänker berätta allt hon vet.

 
Kommentar:

Änkan är en psykologisk thriller som egentligen inte är särskilt spännande. Den är mer intressant än rafflande. Och jag blir lite besviken att det aldrig kommer något överraskningsmoment, inget som ställer allt på ända. Även om det är en bra historia så tror jag att den hade tjänat på att ha en twist.

Jean, som är änkan och bokens huvudperson, väcker inga sympatier hos läsaren. Hon verkar också betydligt äldre än hennes ålder i boken, och jag får aldrig någon klar bild av henne.
 
Jag har omväxlande lyssnat på ljudboken och läst, men den är något rörig för att lyssnas på. Det är många berättarperspektiv och tidshopp så det är lätt att tappa bort sig i lyssningen.
 
Änkan är en helt okej spänningsroman, långsamt berättad, men inget som du behöver ligga sömnlös för.
 
Fakta:
Originaltitel: The Widow
Förlag: Massolit
Antal sidor: 232
Utgivningsår: 2017
 
FInns på Bokus och Adlibris.