Innan ni tog oss – Lisa Wingate

Memphis, 1939. Tolvåriga Rill Foss och hennes fyra yngre syskon bor med sina föräldrar på en båt på Mississippifloden. När deras pappa tvingas ta deras mamma till sjukhuset en stormig natt lämnas Rill kvar för att passa syskonen – tills främlingar helt plötsligt dyker upp. De sliter med sig barnen och placerar dem på barnhem, men syskonen är övertygade om att föräldrarna snart kommer för att hämta dem. Snart går det dock upp för dem att verkligheten är bra mycket brutalare än så.

Aiken, South Carolina, nutid. Åklagaren Avery Stafford råkar snubbla över oroväckande information och börjar nysta i sin familjehistoria. Vad var det egentligen som försiggick i Amerika mellan 1920 och 1950? Och hur är hennes familj inblandad i Georgia Tanns adoptionsverksamhet?

Kommentar:
Innan ni tog oss är baserad på en av Amerikas mest ökända skandaler där Georgia Tann, föreståndare för Memphis barnhem, kidnappade och sålde fattiga barn till rika familjer över hela landet. Det gör att det känns lite extra när man läser. Det här är starkt och gripande berättat, och jag fångas redan från första sidan.

Barnens utsatthet, och Rills styrka och på samma gång förtvivlan inför sin och syskonens situation är välskildrad och trovärdig. Hon är en karaktär som fastnar. Den historiska delen av berättelsen är starkast och mest levande, med floden, dofterna, miljöerna. Det känns som att man befinner sig där på flodbåten.

Jag tyckte väldigt mycket om den här berättelsen, och jag tror att den kommer att finnas kvar inom mig ett bra tag.

Om du gillade Innan ni tog oss, läs då gärna Orphan Train av Christina Baker Kline. Även den baserad på verkliga händelser, om de uppskattningsvis 250.000 barn som skickades med tåg tvärs över USA för att få nya familjer men där många blev utnyttjade som billig arbetskraft.

Fakta:
Originaltitel: Before we were yours
Förlag: Lavender Lit
Antal sidor: 444
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.