Frank, kärleken och skivbutiken – Rachel Joyce

 

Året är 1988, Thatcher och punken regerar England. På Unity Street i en liten engelsk industristad ligger Franks skivbutik. Frank säljer i princip all sorts musik, bara den är pressad i vinyl. En dag när han spelat Vivaldis De fyra årstiderna för en kund kliver en ung kvinna i ärtgrön kappa in i butiken. Men hon vänder genast på klacken och försvinner ut genom dörren, bara för att svimma på tröskeln.

Vem är denna mystiska unga dam? Det visar sig att hon heter Ilse Brauchmann och efter några veckor är hon tillbaka för att suga i sig Franks encyklopediska musikkunskaper. Deras diskussioner på ett närbeläget kafé blir allt mer djuplodande och inom kort står det klart att de är förälskade i varandra. Men Frank drar sig undan, rädd för kärleken som han är efter en ungdomsförälskelse med katastrofal utgång. Ilse blir sårad och försvinner spårlöst.

Frågan är om Frank förmår uppbåda allt det mod han saknar för att hitta sin Ilse. Kan musiken föra dem samman som den en gång gjorde? Det ser för mörkt ut för Frank och hans vinylbutik, nu när cd-skivan gjort entré på skivmarknaden och butik efter butik slår igen på Unity Street.

 
Kommentar:
Frank, kärleken och skivbutiken är en helt oemotståndlig, bitterljuv, romantisk komedi i bästa brittiska stil. Urmysig feelgood helt enkelt.
 
På Unity Street samlas originalen, kufarna, de där som är lite annorlunda och utanför. Father Anthony som driver en religiös presentbutik, tatueraren Maud, tvillingarna Williams med sin begravningsbyrå och Frank med sin skivbutik. De kämpar mot gallerior och köpcenter, cd-skivor, och bostadsbolag som vill köpa upp hela gatan. Det är något fint och starkt med den här typen av grannskap som står upp för varandra.
 
Jag gillar 80-talsnostalgin, de småknasiga karaktärerna, och jag gillar allt musiknörderiet. Extra kul att det är en kvinnlig författare, musiknörderi känns annars som förbehållet män. Det är också en historia som är långt ifrån sockersöt, här finns betydligt mer av melankoli och svärta. Men värmen, och kärleken till musiken, går som en röd tråd genom hela berättelsen. 
 
Fakta:
Originaltitel: The Music Shop
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.