En annan Alice – Liane Moriarty

Alice Love vaknar upp på golvet på gymmet och förstår inte vad hon gör där. Hon avskyr ju att träna! Hon får veta att hon slagit i huvudet och tuppat av, och blir hjälpt till sjukhuset. Alice som nyligen fått veta att hon är gravid med sitt första barn ber oroligt läkaren se efter att allt är som det ska. Hon möts av förvåning. Alice är inte alls gravid, påstår läkaren. Däremot måste hon ha fått barn tidigare – hon har tydliga ärr efter ett kejsarsnitt på magen. Långsamt inser Alice att något är fel. Långsamt inser hon att smällen mot huvudet har fått henne att glömma ett helt årtionde.
Kommentar:

Alice Love vaknar alltså upp efter en minnesförlust och tror att hon är 29 år, inte 39. Hon tror att hon är lycklig med sin man Nick och att de väntar sitt första barn. Men så visar det sig att hon är trebarnsmor, och ligger i bitter skilsmässa med Nick. Hur kunde det bli så? De var ju så lyckliga.

Jag vet inte men jag tror att jag måste ta en liten skilsmässa från Liane Moriarty. Hon blir bara sämre och sämre för varje bok jag läser. Jag kan inte med hennes kvinnoporträtt, det går bra i en bok men nu när jag läst två i ganska tät följd får jag eksem. Det blir för mycket surrealistisk förortsmamma och ålderdomlig livsstil som jag inte kan förlika mig med.
Här får jag dessutom stora problem med det långsamma tempot. Det tar hundratals sidor innan något händer. Alice ligger bara förvirrad på sjukhuset och varken ställer de frågor eller får de svar som jag tycker att hon borde. Det tar alltså tid att komma någon vart. Den här gången är det inte heller några stora överraskningar, intrigbyggandet lyckas inte fullt ut, och avslutet blir även denna gång lite platt. Just bra avslut är något som jag saknar i de flesta av Moriartys berättelser.
Men, jag läser dem ju trots allt. Det finns en underhållningsfaktor och de är lätta att ta till sig. Men nu ska vi ta en paus från varandra, Liane Moriarty och jag. Nu kommer det att dröja innan jag läser något mer av henne.
Fakta:
Originaltitel: What Alice Forgot
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 485
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokgalleriet.