Inlandet – Elin Willows

En ung kvinna från Stockholm fyttar till sin pojkväns hemort, ett litet samhälle i Norrlands inland, Platsen kallad. Men relationen tar slut redan innan de hunnit fram. Hon tar ett jobb på en mataffär och blir kvar på orten av skäl hon själv inte riktigt begriper. Sakta men säkert arbetar hon sig in i platsen, och låter den arbeta sig in i henne. Det nya samhället har andra, okända koder. Här lämnar man dörren olåst, super på Hotellet på lördagarna, kör bil på isen. Hur blir man en del av något nytt?
 
Kommentar:

En kvinna, vars namn vi aldrig får veta, flyttar till en liten ort i inlandet, som kallas Platsen. Men varken platsen eller kvinnan förblir ändå anonyma, vi lär känna båda mycket väl. Kvinnan sätter hela sig själv på paus när förhållandet tar slut, hon bara är, flyter med, tar inga initiativ. Hon bara stannar. Bara är.

Berättelsen är lugn och melankolisk. Tidshoppen går om varandra, ena stycket är det sommar, nästa är det vinter. Allt flyter in i varandra men det fungerar. Det är vackert och det är stillsamt. Språket går hand i hand med handlingen. Det är lågmält och stillsamt, men med intensitet.
 
Jag tycker mycket om Inlandet. Den lämnar efter sig en skön och vemodig känsla.
 
Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 204
 
Finns på Bokus och Adlibris
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna.