Det svenska hatet – Gellert Tamas

Vad är det egentligen som har hänt med Sverige? Hur kunde två hatfyllda rörelser – den militanta islamismen och de islamfientliga organisationerna – få så stor makt att påverka det offentliga samtalet? Och hur ska vi förstå och hantera detta verbala och tidvis fysiska våld?
Det svenska hatet är en bok om Kent Ekeroth, som med sitt arbete med Avpixlat och den internationella counterjihadrörelsen varit central i framväxten av det svenska hatet. Det är en bok om självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, mördaren Peter Mangs och de svenska jihadkrigarna. 
 
Kommentar:

Ja, vad är det egentligen som har hänt med Sverige? Den här läsningen gör mig rädd på så många plan. Jag inser att hatet och högerextremismen är så mycket större och går så mycket djupare än vad jag förstått. De nästlar sig in, normaliserar, och förgiftar samhället inifrån. Det är inget man kan skoja bort eller låta bli att ta på allvar.

Det svenska hatet är ett mycket intressant samtidsreportage som tar oss genom de senaste decenniernas samhällsklimat. Från 90-talets lallare i Ny demokrati till dagens sverigedemokrater. Det är också ett intressant porträtt av Kent Ekeroth, invandrarsonen och judeättlingen, som varit en av de drivande inom SD.
 
Allt det här hatet skrämmer mig. Jag kan förstå att man tycker illa om saker, att man vill förändra strukturer och lagar, men jag kan inte förstå det här hatet. Att man hatar och uppviglar och att det är så lätt att ta till våld för att föra fram sitt budskap. Det kommer jag aldrig att förstå.
 
Det här är mycket läsvärt, lärorikt, och kanske också ögonöppnande. 
 
Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 550 
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.