Ondskans innersta väsen – Luca D’Andrea

Tre bybor hittas lemlästade i en bergsklyfta i norra Italien. Trettio år senare bestämmer sig en amerikansk dokumentärfilmare för att ta reda på vad som egentligen hände. Men snart börjar han ana att invånarna i den avlägsna alpbyn undanhåller sanningen om trippelmordet – och att något fasansfullt ruvar i den enorma bergsklyftan, något som aldrig borde ha återuppväckts.
 
Kommentar:

Amerikanen Salinger bor med sin fru Annelise och dotter Clara i Annelises hemby, den lilla bergsbyn Siebenhoch i norra Italien. Salinger är dokumentärfilmare och konvalescent efter en olycka där flera personer omkom, och närapå han själv. Men han kan inte vila. 

Han blir intresserad av vad som i folkmun kallas för Blatterbachmassakern och blir som besatt av att ta reda på sanningen. Men ingen vill hjälpa honom. Byborna tycker att han är en utböling, Annelise vill att han ska tänka på sin familj, men Salinger kan inte sluta gräva.
 
Efter en något seg inledning så tar historien fart och det blir bara mer och mer spännande. Är det en mänsklig mördare, eller är det något ondskefullt som vilar inne i grottorna? Salingers besatthet för tankarna till Jack Torrance, grottorna och hela Siebenhoch motarbetar och påverkar honom likt Overlook hotel gjorde Jack mer och mer galen. Jag sitter som på helspänn hela tiden och undrar vad som ska hända med Salinger. Kommer det att spåra ur?
 
Det här är väldigt spännande med en tät klaustrofobisk stämning. Jag tycker mycket om miljöerna, den isolerade alpbyn och de mäktiga Dolomiterna. Ondskans innersta väsen är en alldeles utsökt skräckthriller som balanserar på precis rätt sida gränsen av verklighet och övernaturligt.
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 396
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.