Den gyllene hårnålen – Maria Gustavsdotter

Tio år gammal lämnas Märta Svantesdotter på Gripsholms slott för att uppfostras med de kungliga barnen Vasa. Hon räknas som oäkting, trots att de flesta vet vem hennes adlige far är. Varje kväll gråter sig lilla Märta till sömns och vill inget hellre än att få åka tillbaka hem.

Men ingen kommer och hämtar Märta utan hennes nya hem är det kalla och ogästvänliga slottet. Märta blir dock god vän med prinsessan Cecilia och de båda flickorna inleder en vänskap som ska vara livet ut. Snart övergår vänskapen till något mer. Är det lek och nyfikenhet? Eller åtrå och kärlek?

 
Kommentar:

Maria Gustavsdotter kan som ingen annan svepa iväg läsaren, bort till en annan plats och en annan tid. Jag älskade hennes trilogi om prästdöttrarna på Morlanda och förväntningarna var stora inför hennes nya bok Den gyllene hårnålen. Jag kan meddela att förväntningarna uppfylldes med råge. Det här är Maria Gustavsdotter allra bästa bok.

Den gyllene hårnålen är en rik roman, den innehåller allt man kan önska sig. I centrum står Gustav Vasas dotter Cecilia och hennes följeslagare Märta Svantesdotter. Och det är genom Märta vi får lära känna den vilda och egensinniga prinsessan Cecilia.
 
Som alltid i Maria Gustavsdotters böcker så känns allt väldigt välresearchat och äkta. Hovlivet och människorna beskrivs detaljerat och trovärdigt. Vissa händelser och personer är sanna rent historiskt, det vet man, men annat är fiktion och fantasi. Oavsett så känns det som allt har hänt, det här är på riktigt, och det är något av det bästa jag vet när jag läser historiska romaner.
 
Maria Gustavsdotter är en mästare i sin genre, hatten av för ännu en magisk läsupplevelse.
 
Fakta:
Förlag: Historiska Media
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 416
 
Finns på Bokus och Adlibris
Andra som bloggat om boken är och dagarna går och Sladdertackans bokblogg.