Se mig, Medusa – Torkil Damhaug

Axel Glenne, sonen till en norsk krigshjälte, driver en lukrativ läkarmottagning och lever ett till synes harmoniskt familjeliv. Morgonen efter en tung jour händer det som kommer förändra hans tillvaro helt: En kvinna hittas död i Nordmarka, med skador som ser ut att komma från en björn. Kort därefter hittas ännu en kvinna riven och dödad. Förutom de brutala skadorna verkar kvinnorna inte ha någonting gemensamt … utom Axel Glenne. 
 
Kommentar:

Det här är den sortens bok som får mig att ställa alarmet en timme tidigare på morgonen för att hinna läsa ut den innan jobbet. (För vanliga läsare betyder det att man omöjligt kan släcka lampan på kvällen, jag somnar dock alltid oavsett spänningsgrad och tullar på nattsömnen från morgonsidan istället).

Norsk krim gör mig sällan besviken, och det blir jag inte heller denna gången. Se mig, Medusa är en spännande och snårig historia. Huvudpersonen Axel Glenne är en omtyckt läkare med fin familj, fint hus och ett fint liv. Han har också en tvillingbror Brede som han inte sett sedan de var barn, då Brede separerades från familjen och sattes på institution.
 
När morden inträffar och Axel är den gemensamma nämnaren kopplar han händelserna till Brede. Brede som vill hämnas och sätta dit Axel. Men ingen har sett Brede. Existerar han? Eller finns han bara i Axels fantasier? 
 
Axel som karaktär är fascinerande. Det är svårt att tycka om honom beroende på de saker han gör, men det gör honom också trovärdig och äkta, en mänsklig karaktär helt enkelt. 
 
Inledningen på boken är strålande, det tappar lite fart under mitten, och avslutningen är rafflande spänning. Jag tar för givet att det kommer en uppföljare. Det är bäddat för det i alla fall.
 
Fakta:
Originaltitel: Se meg, Medusa
Förlag: Bokfabriken
Antal sidor: 405
Utgivningsår: 2017

 
 
Finns på Bokus och Adlibris.