Sömngångare – Håkan Eriksson

Anette Jansson på Säpo börjar utreda kopplingar mellan radikaliserade ungdomar i en Stockholmsförort och tyska islamistiska grupper. Den ärrade krigaren Mohammed har kommit till Sverige för att bygga upp en cell som kan slå till på kort varsel. Unge Jamal är trött på att alltid känna sig utanför samhället och söker kraft i religionen, men räcker bön och goda gärningar?
 
Kommentar:
Sömngångare är en thriller om terrorism och extremism, och om Säpos arbete med att bekämpa och förhindra radikala strömningar och terrorbrott.
 
Jag tycker att det är intressant och spännande, men det är ingen nagelbitande spänning. Det är mer av det slaget att jag vill veta vad som händer. Tempot är rätt så sömnigt, det händer inte särskilt mycket förrän mot slutet, och då skruvas både tempot och spänningen upp.
 
Jag fastnar inte för huvudpersonerna, de är lätt glömda och det är synd. Starkare och intressantare karaktärer hade lyft den här historien. Jag tycker ändå att det är en klart läsvärd debut av Håkan Eriksson, och jag läser gärna nästa bok (för jag anar att det kommer en uppföljare).
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 398
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.