Mikael Persbrandt: Så som jag minns det – Carl-Johan Vallgren

Mikael Persbrandts självbiografi, författad av Carl-Johan Vallgren är en av de bästa svenska biografier jag läst. Inte bara för att det är en händelserik resa, utan också för att den är så väldigt bra skriven.
Allt för ofta författas biografier ihop med journalister som kanske kan skriva, men de är inga författare. Det blir lite annat i händerna på en sån som Carl-Johan Vallgren. Å andra sidan skulle kanske ett liv som Persbrandts bli intressant i händerna på vem som helst.
För det är en resa, en mörk resa, som tar oss med bakom kulisserna. Från barndomen, till Dramaten, genom missbruk, medgång och motgång.
Där andra kanske på sin höjd gläntar på fönstret till sitt inre så sliter Persbrandt upp det på vid gavel och öser ut allt som gömmer sig. Det känns inte som att han håller tillbaka särskilt mycket, och även om vissa delar sägs ha blivit strukna så berättar han mer än nog. Han kan gå hårt åt andra, namnge, kritisera och förakta. Men den han går absolut hårdast åt är sig själv.
Det finns gott om oförglömliga scener och minnesbilder – som Börje Ahlstedts sjuka grovporrbilder, den förfärliga julklappsmassakern eller det tragiska samtalet med Skavlan genom brevinkastet.
Så som jag minns det är en självutlämnande, narcisstisk, skamfylld och brutal historia som inte lämnar någon oberörd.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2017
Finns på Bokus och Adlibris.