En mors bekännelse – Kelly Rimmer

Olivia och David skulle kunna vara det perfekta paret. När deras dotter Zoe föds är lyckan fullkomlig. Men Olivia har blåmärken och drar sig undan från vännerna. Den som står dem närmast är Davids mamma Ivy, men hon vägrar att se tecknen på att allt inte står rätt till.
 
När David tar livet av sig slås båda kvinnornas liv i spillror. Olivia försöker efter hand anpassa sig till sitt nya liv. Hon ska gå tillbaka till jobbet och skaffa en dagisplats åt Zoe. Men varför tittar alla så konstigt på henne när hon är ute med barnvagnen? 
 
Kommentar:

Det här är berättelsen om Olivia och Ivy, vi får följa båda deras liv i vartannat kapitel. Olivia var gift med Ivys son David som inte längre lever. Han har tagit sitt liv och lämnat Olivia ensam med deras lilla dotter Zoe.

Man får tidigt veta att David kontrollerade och misshandlade Olivia. Men för Ivy är David guldgossen som aldrig kan göra något fel. Men hon upptäcker saker som inte stämmer, som att Olivia har blåmärken, men hon kan ändå inte tro att det är något fel på David eller i deras äktenskap.
 
En mors bekännelse är en väldigt stark och gripande roman om misshandel. Om det som finns under den perfekta fasaden. Om hur kärlek kan förblinda. Och det är två mycket starka kvinnoporträtt. Ivy har satt sin son på piedestal. Han är ofelbar. Men hon vet ändå någonstans, innerst inne att David är både elak och manipulativ, men hon vill inte se. Hon skyddar honom och sig själv, på bekostnad av Olivia. Ivy är trovärdig som karaktär, och man kan förstå varför Ivy resonerar som hon gör även om man som läsare tycker oändligt illa om henne.
 
Olivias historia är mycket känslosam och trovärdig. Det är lätt att känna igen sig i hennes historia om man har liknande erfarenheter. David själv träder fram och får sin rätta gestalt någonstans mitt emellan Ivys och Olivias historier. De båda har så olika bilder av mannen i deras liv, och det är väl så det är också. Ingen är någonsin enbart ett monster.
 
En mors bekännelse är inte lika sentimental som Rimmers andra böcker Jag utan dig eller The Secret Daughter. Det här är mer andlöst obehag. Det är en historia som känns, inifrån och ut, väldigt rå och väldigt äkta, och ett ämne som tyvärr är ständigt aktuellt.
 
Jag har läst boken på engelska, A Mother’s Confession.
 
Fakta:
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 349
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.