Blackmoore – Julianne Donaldson

Kate Worthington känner sig själv och vet att hon aldrig kommer att gifta sig. Hon är rastlös och drömmer om att resa till Indien, mest för att komma ifrån sin trångsynta familj. Men det här är England på 1820-talet och det är inte lätt för en kvinna att resa ensam runt jorden.
 
Kates mamma bestämmer att hon ska få resa om hon först får tre män att fria till henne. Kate åker till Blackmoore med ambitionen att snabbt förvrida huvudet på tre män och tacka nej till deras frierier.
 
Men i Blackmoores vackra omgivningar blir inget som Kate har tänkt sig. Kanske är den man hon bestämt sig för att avvisa i själva verket den som skulle kunna göra henne fri? 
 
Kommentar:

Jag tyckte väldigt mycket om Julianne Donaldsons Edenbrooke, men jag tycker nog ännu mer om Blackmoore.  Det här är fantastiskt bra!

Först och främst har vi det gotiska herresätet Blackmoore. Mörka korridorer, kandelabrar, ett spöke på heden, smugglare, dolda lönngångar, klosterruiner och fullmåne som sätter fantasin i rörelse. Det är lätt att förstå lockelsen till huset med alla sina vinklar och vrår, hemliga rum och pampiga salar. Att det är placerat uppe i norra England och baserat på verkliga platser har fått mig att googla och nästan boka resa dit direkt.
 
Atmosfären är perfekt uppbyggd. Edenbrooke var lättsam i tonen, men Blackmoore är mörkare och har fler lager. Jag läste en recension som jämförde Edenbrooke med Jane Austen men Blackmoore var mer Jane Eyre och det ligger något i det. Det är inte bara landskapet som bytts från gröna kullar till vindpinade hedar, utan även den allmänna stämningen.
 
Kate är en karaktär jag fastnar för. Den vilda heden och det vilda havet passar Kates personlighet och hennes passion och äventyrslusta. På Blackmoore finns en fågel i en bur, och det är lätt att se hur Kate identifierar sig med fågeln som förtjänar sin frihet. Det finns dock en karaktär som blir lite för mycket, och det är Kates mor. Hon är väl så karikatyraktig, likt en Askungens elaka och vulgära styvmor.
 
Blackmoore är en stunds härlig verklighetsflykt och historisk romance när det är som bäst.
 
Jag har läst boken på engelska: Blackmoore.
 
Fakta:
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 285
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.