Projekt Rosie – Graeme Simsion

Don Tillman ser bra ut men har aldrig riktigt passat in i några sociala sammanhang och har svårt att få kontakt med kvinnor. Men som den strukturerade forskare Don är utformar han Projekt Fru – ett mycket grundligt frågeformulär – som ska hjälpa honom att hitta den perfekta partnern. Hon får absolut inte röka, dricka, ogilla kött, komma försent eller rubba hans inrutade liv.

Rosie Jarman gör allt detta. Hon är även spontan, smart och snygg, jobbar som bartender och vänder upp och ner på hela Dons tillvaro. Ju mer Don engagerar sig i Rosies liv, desto mer börjar han släppa på sina strikta rutiner. Hon drar ut honom ur hans trygga men trista tillvaro och han börjar förstå att man inte kan hitta kärleken med hjälp av vetenskapliga tester.

Kommentar:
Don Tillman, en slags mix av Sheldon Cooper, fast hunkigare, och Forrest Gump, fast smartare, är en underbar karaktär. Man skrattar åt honom och man skrattar med honom i hans sökande efter den Perfekta Frun. Men hon finns ju inte, förstås. Och att fånga kärleken brukar ju inte gå så bra, det är kärleken som fångar dig. Så blir det också för Don Tillman, fast han inte riktigt förstår det.
 
Och vilken skön bok det här är! Perfekta hängmatteboken eller komma-ur-lässvacka-boken. Rolig och underhållande feelgood med djup.
 
I höst kommer uppföljaren, The Rosie Effect. Den ser jag mycket fram emot att läsa.
 
Fakta:
Originaltitel: The Rosie Project
Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Jag kan ha hittat en lösning på hustruproblemet.
 
Finns på Bokus och Adlibris.