I morgon kommer jag att sakna dig – Heine Bakkeid

Vintern närmar sig när den tidigare förhörsledaren Thorkild Aske släpps ut från fängelset. Tre år tidigare körde han drogpåverkad ihjäl en kvinna och nu är han en paria bland sina kollegor, en misslyckad polis som inte är bättre än dem han själv brukade förhöra.
Aske lider både av skuldkänslor och av skadorna han ådrog sig i bilolyckan. Ändå låter han sig övertalas att bosätta sig på en fyrholm långt upp i norr för att hjälpa till i sökandet efter en ung man. Den lokala polisen har avskrivit försvinnandet som en drunkningsolycka, men modern kan inte komma till ro innan de har hittat kroppen. Det blir Askes uppgift att hitta hennes son, att hämta tillbaka honom från havets vågor.

Samtidigt som han brottas med den motvilliga lokalpolisen börjar Aske inse att det är något som inte stämmer. Den vindpinade ön med dess övergivna fyr visar sig gömma fler än en hemlighet. När stormen kommer och frenetiskt piskar upp havet är det inte kvarlevorna av den unge mannen som vågorna för med sig, utan kroppen av en kvinna utan ansikte.

 
Kommentar:

Jag älskar spänningsromaner som utspelar sig på karga, öde platser, och finns det dessutom ett fyrtorn med i handlingen så är hälften vunnit redan från start. 

Thorkild Aske är ännu en i raden av problemtyngda poliser som brottas med sitt förflutna. Aske knaprar piller som om det vore godis, för att döva smärtan och för att glömma. Uttjatat? Mja, kanske. Men jag gillar ändå de här sargade och sårade anithjältetyperna. Och jag gillar Aske. Han har problem med att sära på verklighet och vad som är hallucinationer från hans drogrus. Händer saker på riktigt eller bara i hans huvud?
 
Här finns både övernaturliga inslag i form av seanser och spöksyner, och verkligt kroppsnära i form av detaljerade obduktioner och likbeskrivningar, såväl som humoristiska scener. Genomgående är stämningen dock mörk och dyster. Jag tycker det här är rätt så bra. Jag får mersmak. Jag vill gärna lära känna Aske närmare och ser fram emot att läsa kommande delar i serien.
 
Fakta:
Originaltitel: Jeg skal savne deg i morgen
Förlag: Massolit
Antal sidor: 426
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.