Fyra dagar i Kabul – Anna Tell

Den erfarna förhandlaren Amanda Lund hamnar mitt i hetluften när två svenska diplomater kidnappas i Kabul. I en kamp mot klockan jagar hon svar i en härva av mord, heroin och sex.
Under jakten på kidnapparna upptäcker Amanda att hon inte är ensam om att försöka hitta diplomaterna – och att hon saknar någon att förhandla med.
 
Hemma i Stockholm stundar ett afghanskt statsbesök. Amandas kollega Bill Ekman utreder mordet på en ung man samtidigt som han håller departementen underrättade om Amandas framsteg i Afghanistan. Men varför försöker regeringen mörka kidnappningen? Och varför hör inte kidnapparna av sig? Snart inser Amanda att den svenska ambassadören i Kabul döljer mer än vad hon kunnat ana.
 
Kommentar:

Fyra dagar i Kabul är en spännande thriller som utspelar sig i Afghanistan och Sverige. Det blir i och för sig en bra blandning med de båda miljöerna, men det är delarna i Afghanistan som gör att den här romanen sticker ut ur mängden. 

Huvudpersonen Amanda Lund är förhandlare vid Nationella insatsstyrkan, hon är van att jobba militärt och polisiärt, hon rör sig ute i fält och bland diplomater. Jag gillar henne. Det finns något Homeland-Carrie över henne – minus allt det neurotiska och problematiska. Amanda Lund framstår som en skärpt och stabil person.
 
Anna Tell är själv kriminalkommissarie med ett förflutet inom Försvarsmakten och tjugo års erfarenhet av operativt arbete i Sverige och utomlands. Och det märks. Här finns många detaljer insprängda som ger trovärdighet och äkthet. Det här är en riktigt bra debutroman och jag ser fram emot uppföljaren.
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.