Evighetens rand – Ken Follett

Den östtyska läraren Rebecca Hoffman upptäcker att Stasi spionerar på henne och fattar ett hastigt beslut som kommer att påverka hennes familj för resten av livet. Juristen George Jakes blir rekryterad till Robert Kennedys justitiedepartement och befinner sig plötsligt mitt i kampen för medborgerliga rättigheter, samtidigt som han måste utkämpa en annan strid på det mer personliga planet.
 
Cameron Dewar, sonson till en senator, går med på att bli spion för att tjäna de högre syften han tror på, men tvingas inse att världen är en farligare plats än han kunnat ana. Och Dimka Dvorkin, en av Nikita Chrusjtjovs unga medarbetare, dras in i det kalla kriget mellan Sovjetunionen och USA, medan hans syster Tania tar sig från Moskva till Kuba, Prag och Warszawa – och rakt in i historien. 
 
Kommentar:

Evighetens rand är den tredje och avslutande delen i Ken Folletts romantrilogi om fem familjers öden under 1900-talet. Berättelsen började med första världskriget i Giganternas fall, fortsatte med andra världskriget i Världens vinter. Nu handlar det om kalla kriget och perioden mellan 1960 och 1989. 

För mig personligen så är det som en historielektion att läsa den här romansviten. Kanske speciellt mycket så den här gången när det handlar om Berlinmuren, Kubakrisen, medborgarrättsrörelsen och så vidare – nutidshistoria som jag har skamligt dålig koll på. 
 
Visst är det ett imponerande verk, hela den här trilogin. Men Evighetens rand är tyvärr den sämsta i raden. Det är bitvis ganska långtråkigt. Det är mycket som ska hända på de här tusen sidorna, och det är många karaktärer som ska ha ett finger med i handlingen. På bekostnad av karaktärerna själva, man får inte möjlighet att riktigt lära känna dem. Sen är det lite väl politiskt korrekt också, de här huvudpersonerna är så goda, så liberala, så öppensinnande och tycker det är helt okej med homosexuella, fördömer rasismen, kämpar mot fördomar och så vidare. Om någon råkar tycka annorlunda så är personen genomgående ond. Det är lite synd, det hade varit intressantare med något fler nyanser och en aningen bredare pensel.
 
Fakta:
Originaltitel: Edge of Eternity
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 1033
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Carolina läser och Lottens bokblogg