Morgonen de kom för att hämta oss – Janine di Giovanni

Redan år 2012 började Janine di Giovanni rapportera från båda sidor av konflikten i Syrien och blev vittne till hur snabbt den kom att utvecklas till ett av de mest brutala krig som härjat i modern historia. Hon levde med såväl regimstyrkor som rebellgrupper och riskerade många gånger sitt eget liv. Framför allt intresserade hon sig för vanliga människors, särskilt kvinnors, fruktansvärda öden och kamp för överlevnad.
 
Morgonen de kom för att hämta oss berättar om hur barn och anhöriga tvingas bevittna när föräldrar och släktingar fängslas, torteras och dödas. Om hur kvinnor utsätts för fruktansvärda gruppvåldtäkter och därmed förlorar heder, familj och framtidsutsikter. Och vi får läsa om samhällets övre skikt som till synes oberörda fortsätter med sina fester på fashionabla hotell i Damaskus.
 
Kommentar:

Jag har sett fram emot den här boken länge, och det är inget snack om att det är en viktig bok som är väl värd att läsas. Det går inte att ta sig igenom di Giovannis berättelse utan att det bränner i bröstet.

Men det finns också mycket som inte är bra. Dels det klassiska, utifrånperspektivet, den ärrade krigsjournalisten som tittar in i krigshärden, rapporterar, och sedan åker hem. Det är lite för mycket fokus på hur di Giovanni upplever det hela, men å andra sidan kanske hennes personliga reflektioner bidrar till att det blir en starkare berättelse. Så okej då. Jag köper det.
 
Jag har också problem med språket. Och där vet jag inte om det är översättningen som är dålig eller om boken är skriven på det här sättet. Det är långa och omständiga meningar med massor av kommateringar. Dessutom hoppar berättelsen fram och tillbaka i tiden och gör den onödigt rörig.
 
Det stör mig också är att boken är färskutkommen i år, men di Giovannis upplevelser skedde till största delen 2012. Det har hänt mycket i Syrien sedan dess. Jag hade velat veta mer om det.
 
Ja ni hör ju, jag klagar en massa, men tro inte att det är en dålig bok. Allt det som skaver och stör hamnar ändå i skymundan inför de fasansfulla ögonvittnesskildringar som di Giovanni berättar om. Allt det hon själv ser eller hör andra berätta om fastnar hos dig när du läser. Det här är väldigt viktig läsning.
 
Fakta:
Originaltitel: The Morning They Came For Us
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 219
Utgivningsår. 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boklysten.