Flickorna – Emma Cline

”Det var skratten som fick mig att titta upp, och flickorna som fick mig att fortsätta titta.”
Så börjar Evie Boyds berättelse om den sommar i Kalifornien 1969 som förändrade allt. I början av sommaren är hon fjorton år, uttråkad och otålig. Snart måste väl allting börja? Pappan har lämnat hennes mor för en yngre kvinna och en tyst förtvivlan präglar hemmet.

Det är i parken som Evie får syn på flickorna, en grupp med långa trassliga hår och smutsiga klänningar. De rotar i soporna efter mat och har något vilt över sig, men verkar samtidigt fria. När Evie några dagar senare möter en av dem, Suzanne, får hon följa med till en ranch där den karismatiske Russell lever med sin »storfamilj«, unga kvinnor som verkar göra vad som helst för honom. Evie dras in i Russells trollkrets. Först när hon är för långt in för att kunna backa förstår hon att det som håller på att hända är någonting fruktansvärt, något som kommer att sluta med död.

 
Kommentar:

En av sensommarens, kanske årets, mest hajpade böcker är Emma Clines Flickorna. Och det med all rätt. Det här är en bok som stör och berör, det skaver och gnisslar, den skrämmer och fängslar. Den liksom borrar sig in under skinnet likt en kormfluga som lägger ägg under huden och ut krälar larver. Ungefär så känns det när man läser Flickorna.

Jag blir så drabbad av Evie. Evie som ung ska tilläggas. Den vuxna Evies del av berättelsen är blek i jämförelse. Men unga Evie. Åh så jag känner igen mig. Mer än jag kanske vill erkänna. Det är här som larverna krälar ut i ljuset. 
 
Russell och ”familjen” är inspirerad av Charles Manson och hans sekt. Så ja, det är vidrigt, och det är vidriga saker som händer. Men vidrigt är också fascinerande och det är många tankar som går igång under läsningen. Vad är det som driver en människa till mord? Vi vill gärna tro att det bara är monster som mördar, men i botten är vi alla människor och kanske mer lika varandra än vad vi vill tro.
 
Fakta:
Originaltitel: The Girls
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 331
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Fiktiviteter, Litteraturkvalster & småtankar och Feministbiblioteket.