Världens lyckligaste kvinna – Jessica Knoll

Som high school-elev vid prestigefyllda Bradley School fick Ani FaNelli utstå en chockerande, offentlig förnedring efter en serie omskakande och brutala händelser. Något som väckte ett desperat behov av en ny identitet. I dag har hon ett glamouröst jobb på The Women’s Magazine i New York, en dyr garderob och en snygg framgångsrik fästman – hon är så nära att leva det perfekta liv hon arbetat så hårt för att förverkliga.
 
Men tonårens förnedring är inte Anis enda sår. Hennes förflutna rymmer också en smärtsam hemlighet. Något som fortsätter att hemsöka henne, som hotar att komma upp till ytan och förstöra allt.
 
Vad händer om Ani bryter sin tystnad: Skulle det till sist kunna befria henne – eller bara slå allt hon kämpat för i spillror?  
 
Kommentar:

Världens lyckligaste kvinna är en psykologisk spänningsroman som jämförs med Gone Girl, liksom alla mörka thrillers med trasiga kvinnor i huvudrollen jämförs med Gillian Flynns bästsäljare. Och precis som i Gone Girl är det många twister och hemligheter som avslöjas under resans gång. Jag tycker faktiskt att Världens lyckligaste kvinna är snäppet bättre. Men det gäller att kämpa sig igenom de inledande, irriterande kapitlen och låta historien utveckla sig.

Jag tycker väldigt mycket om karaktären Ani. Från början tyckte jag inte alls om henne, hennes sätt att vara och tänka, men både Ani och handlingen blir tydligare och självklarare allt eftersom läsningen pågår. Man förstår så väl varför hon agerar som hon gör, både som tonåring och senare som vuxen. Den här önskan om att vilja passa in, att inte avslöja sina brister, krocken med den hon är inuti och den hon vill vara utanpå är väldigt väl skildrad. Ani är en karaktär som bränner sig fast, men det tar ett tag innan hon fastnar.
 
Det är mörkt och snårigt, sargat och trasigt och en mycket bra debutroman av Jessica Knoll.
 
Jag har läst boken på engelska: Luckiest Girl Alive.
 

Fakta:
Originaltitel: Luckiest Girl Alive
Förlag: Modernista
Antal sidor: 349
Utgivningsår: 2016

Finns på Bokus och Adlibris
Andra som bloggat om boken är Bokföring enligt Monika och Booze’n’Books